Om Scenpodden

Vad gör egentligen en scenograf? Varifrån kommer clownens röda näsa? Och hur bossig får en regissör vara? Scenpodden är en podcast om teater och scenkonst, av och med regissören Rebecca Forsberg och teaterprofessorn Karin Helander.space

Karin Helander och Rebecca Forsberg programleder Scenpodden_ Foto Niklas Björlingspace

Varannan fredag bjuder Scenpodden in en framstående scenpersonlighet för att få hjälp att reda ut olika begrepp och fenomen inom teatervärlden. Det handlar om alltifrån skådespeleri, manusskrivande och regi till genrer som satir, monolog och radioteater. Bland gästerna finns några av teatervärldens mest namnkunniga, som regissören Suzanne Osten, skådespelaren Stina Ekblad, radioteaterchefen Malin Axelsson och komikern och skådespelaren Özz Nûjen.

 

Samtalen i studion leds av Rebecca Forsberg, regissör och konstnärlig ledare för RATS Teater, tillsammans med Karin Helander, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet och mångårig teaterkritiker i Svenska Dagbladet.

 

– Scenpodden är till både för de som är nyfikna på ämnet och de mer initierade. Karin Helander har expertrollen. Jag är praktiker och kan ställa de vardagliga frågorna. Tillsammans med den inbjudna gästen kan vi ge en bred och engagerande bild av ämnet som vi talar om, säger Rebecca Forsberg.

 

Scenpodden är en gemensam satsning från RATS Teater, en forskningsscen vid Stockholms universitet, och Humanistiska fakulteten vid samma lärosäte.

 

– Vi vill att Scenpodden ska vara både folkbildande och fördjupande. Förhoppningen är att den ska kunna öppna teaterhistorien och dagens scener för nya publiker, men också vara med och fördjupa det pågående samtalet om scenkonsten, säger Karin Helander.

 

Magnus Bremmer, ena halvan bakom den populära Bildningspodden, har varit projektledare för produktionen.

 

– Underhållande samtal är en väldigt pedagogisk genre. Eftersom kunskapsspridning till allmänheten är en del av universitetens statligt finansierade uppdrag är det lika logiskt som välbehövligt att universiteten tar en plats i podcastvärlden, säger Magnus Bremmer.